Att laga mat från grunden, utforska ekologiska råvaror och skapa färgsprakande vegetariska rätter är inte bara kul utan lägger också grunden för god hälsa och hållbar vikt – så resonerar de flesta som läser Ekokockar.se. Men vad händer när både din matinspiration och din kunskap ändå inte leder till önskade resultat på vågen? Förvånansvärt många får kämpa med vikten trots näringsriktig kost och regelbunden rörelse – och ibland krävs då mer än bara vilja och bra recept.
Varför går vissa inte ner i vikt trots nyttig mat?
Många tror fortfarande att det bara handlar om “ät mindre och rör dig mer”. I verkligheten är kroppens viktreglering mer komplex. Faktorer som genetik, hormoner, sjukdomar (som PCOS eller hypotyreos), ålder och även mediciner kan göra att kroppen bromsar viktnedgången. Hos vissa sänker kroppen ämnesomsättningen eller dämpar mättnadskänslan som svar på minskat kaloriintag – vilket gör viktnedgång till en riktig utmaning även för den mest hälsomedvetna kocken.
När är medicinsk viktnedgång rätt väg?
Medicinsk behandling för att gå ner i vikt blir aktuell för personer med kraftig övervikt och/eller följdsjukdomar, som inte nått framgång med kost och motion. Efter en läkarbedömning (nu möjligt att få digitalt) kan man få recept på godkända läkemedel som hjälper kroppen att reglera hunger, öka mättnad eller förändra ämnesomsättningen. Det är inte “quick fix” utan ett seriöst stöd för att hjälpa kroppen jobba med dig – inte mot dig.
Hur kombinerar man matglädje med läkemedel?
Det bästa resultatet får du när modern, medicinsk behandling kombineras med fortsatt matglädje och näringsrik mat, inte istället för. Ofta rekommenderas en individuell kostplan, skräddarsydd utifrån de livsmedel du tycker om och mår bra av. Forskningen visar att läkemedel som t.ex. GLP-1-analoger (Ozempic, Wegovy) fungerar allra bäst när de får stötta ett redan sunt förhållningssätt till mat och rörelse.
4 råd för dig som vill fortsätta äta gott – och gå ner i vikt (även med stöd av läkare):
- Håll kvar vid ekologiska, rena råvaror – bra mat gör gott även under en viktresa.
- Planera måltiderna (meal prep, matlådor) så hungern inte “sätter krokben”.
- Ta hjälp i tid – jämför inte dina förutsättningar med andras, ta kontakt med läkare om du försökt länge på egen hand.
- Ha tålamod och fira små framsteg! Viktresor med medicinsk hjälp är långsiktiga – sätt upp smarta delmål.